27-11-2012 - Shape 25 jaar in Franeker

 In maart 1987 werd door Alex van Hurck begonnen aan de bouw in de voormalige bibliotheek aan het Noord 52. Het pand was aangekocht van de gemeente met als voorwaarde dat het braakliggende stuk grond er naast moest worden bebouwd. Het gehele gebouw werd gestript en omgebouwd tot een sportcentrum. Op de begane grond werden alle sportfaciliteiten gerealiseerd en op de eerste verdieping kwamen twee wooneenheden en kleedkamers.
Het was een pittige klus, maar met de hulp van vrienden, familie, kennissen en vrijwilligers was alles op 30 oktober gereed. Op 1 november opende sportcentrum Shape officieel haar deuren voor publiek. Sporters konden terecht voor karate, aerobic, conditie training en fitness.
Door de grote animo werd het al snel duidelijk dat er in Franeker behoefte was aan een goede sportschool. Daarom werd na een jaar de aanbouw van een nieuwe dojo (oefenzaal voor judo en karate) en aerobiczaal klaargemaakt. Daarnaast werd de fitnesszaal tot wel drie keer vergroot en kon in deze uitbreiding cardioapparatuur, zoals loopbanden, fietsen, roeiers, e.d., aangeschaft worden. In de winter van 1989 werd het hernieuwde centrum geopend.
Door de snelle groei van nieuwe leden, kwam de noodzaak om een groter pand te zoeken. Bij de zoektocht naar een nieuw pand, werd tevens gekeken naar de mogelijkheden voor een zwembad en squashhallen. In overleg met de gemeente werd het oude postkantoor aan het Noord 88 in december 1993 aangekocht. Na een intensieve verbouwing werd op 4 april 1994 het nieuwe Shape, met zwembad en squashhallen, in gebruik genomen. 
Het verzorgen van aquafitness, baby-, peuter- en kleuterzwemmen en het aanbieden van diploma zwemmen bleek een gouden greep. Door de grote vraag naar deze lessen, de beperkte uitbouwmogelijkheden en de gebrekkige parkeermogelijkheden, zorgden ervoor dat er steeds meer aan nieuwbouw werd gedacht. Daarnaast werd de kwaliteit van de groepslessen door de samenwerking met Les Mills vergroot, waardoor het aantal deelnemers aan groepslessen steeg. Door de goede samenwerking met verschillende ondernemers in Franeker werd het mogelijk om de huidige nieuwbouw te realiseren. In mei 2010 werd de eerste paal geslagen en in februari 2011 werd het huidige pand in gebruik genomen. De ervaring van de jaren daarvoor en het feit dat het om nieuwbouw ging, zorgden ervoor dat de indeling gemaakt kon worden zoals ze voor ogen hadden. Omdat ze niet gebonden waren aan vaste maten kon het pand zo efficiënt mogelijk ingericht worden. Gezien de positieve reacties zijn ze daar goed in geslaagd.
Met twee zwembaden, een ruime cardio / fitness zaal, een gezellige ontvangstruimte, drie groepsleszalen, twee zonnebanken, infraroodsauna’s, een houdingstherapeut en fysiotherapeuten, is het een schitterend centrum geworden waar het team van Shape met recht trots op mag zijn. Het team heeft er samen met de leden voor gezorgd dat de gemoedelijke sfeer die in de voorgaande panden heerste, ook de sfeer in het huidige pand kenmerkt.
Om het 25-jarig jubileum te vieren, heeft Shape een speciale actie voor nieuwe leden: Schrijf je in tot 2 december en ontvang 50% korting  op het inschrijfgeld en 50% korting op de eerste volle maand!
 

Terug


Afdrukken Emailen
  • 30 minuten bewegen
  • dubbel 30
  • Doe de beweegtest
  • jeugdsportfonds